25 Januari 2011

27sifat Libra ;)

(entry terpanjang dibulan january 2011) :)


kalu libra ngan cancer ngam tak? kalu libra ngan taurus? leo? hahha~~haaa.. jom korang rasa sifat ko dan aku serasi tak kalu bersama.. Sekarang ni.. kalu kenal je seseorang saya mesti tanya zodiak.. tak pun akan tanya Tahun(binatang) apa??kenapa....??? hihi sebab bukan nak percaya benda-benda camni..kekadang ia memang akan berkaitan dengan sifat seseorang dan akan mempengaruhi dengan tidak sengaja.seriussssss~ sebagai empunya badan pasti tidakkan sedar kita punya sifat-sifat yang akan buat orang lain tidak suka... bagi kita yup... kita betul dan baik dan apa yang kita buat tidak salah. betul tak?? .... tengokkk lagi geleng kepala cakap tidak.. hihihih... walhal..otak fikiran kita kata YA! ada kesasihan kat situ.. tapi manusia ada seketul darah yakni hati membuat mereka ego untuk mengaku ketidakbetulan diri sendiri.

btw, kita lanjut dengan apa yang saya nak kongsikan.. hhihihi
saya ni zodiaknya LIBRA... lahir sekitar oktober..
mungkin anda pun pernah baca dah sifat-sifat LIBRA ni...

meh saya list-kan sekali lagi..(motip nak jadikan bahan uptade :)
1) SUKA BERBUAL
....bukan bual-bual nak muntah!tu i tak lalui lagi kalu pregnant nanti..hihi.tapi ni suka berboraklah.
sebab saya suka mendengar.dan bagi pandangan.bukan jenis yang akan batu bila orang meluah.
...saya juga suka berbual dengan diri sendiri... bermonolog tapi bukan jenis yang analog!ehhh tau ke maksudnya.. monolog tu bercakap dalam hati jer.. tak mengeluarkan sebarang kata-kata. analog pula sebalik nya.. mengerti? -gud!...........cuma kekadang saya tidak suka berbual..mungkin disebabkan sesorang or sesuatu itu tidak memberi impak untuk saya bertindak balas dalam satu topik. so..sory kalu saya tidak bagi respon. :P

2)SUKA ORANG SAYANG PADANYA
....WAHHH...gilo ko kalu tak nak disayang oleh orang.Rasa sayang itulah yang buat hidup ini lebih bermakna..Even ko dalam kesusahan macam mana pun..kalu orang yang disayang ada dengan ko..pasti rasa takde halnye nak menghadapi ujian dan dugaan okay! (tengok-tengok ko dah tersenyummm.. betulkan.. haaa!!) bak kata kawan saya ni.... duduk 5jam dalam trafik jem.... rasa 5minit jerr..dasyat rasa SAYANG ni... hihih lagi-lagi...kalu disayangi.. mesti ada yang sanggup ada bersama dalam suka duka kamu..kan? bertuahnnya kalu saya memiliki orang yang saya sayang dan menyayangi saya!hmmm..nvm, tapi  ia akan berbeza kalu orang yang sayang anda itu bukan orang yang terpilih untuk anda sayangi... hmmm.. ni saya tak nak cakap ler... saya nak cakap yang baik-baik saja. coz anda pun tau efeknya kalu kita tidak ada rasa sayang kepada orang yang menyayangi kita.. fullstop! ;)

3)SUKA AMBIL JALAN TENGAH
.....HMMMMMMMMMMMMMM....mungkin ada setengah hal jer kot...ia akan berlaku dimana jalan tengah ini adalah yang terbaik untuk selamatkan keadaan. tapi percayalah... tidak semua hal..si LIBRA ni suka ambil jalan tengah...libra juga seorang yang suka belajar dari kesusahan..hmmm.. or adakah mungkin... libra ni selalu ada ditengah-tengah keadaan.. (eh eh ter-emo lak kat situ..tetttttttttttt!!)
..tutup cerita ini! NEXT....

4) SANGAT MENAWAN & SOPAN SANTUN
..Haishh...kembanglah idung.. hahha!! konsep sangat menawan ni tidaklah hanya pada rupa yang rupawan mungkin dicerminkan oleh sifat-sifat yang menawan...kan?ha..ada juga libra yang kurang terserlah dengan rupa.. tapi budi bahasa dan sopan santun mereka boleh menutupi kekurangan. (tidak pada libra saja..kepada sapa saja pun) yang penting HATI... tapi saya katogeri menawan tak?(HOiii minah balik tengok cermin daaa.. :) ---verangan!

5) KECANTIKAN LUAR DAN DALAM
---ni nak mengaku kat diri sendiri pun..nanti korang kata apa pulak kan..?? hhihi pada hakikatnya..tak kira kita ni..cantek ke tidak...hati kita mesti main peranan. sebabnya manusia ni... takkan nampak cantik dalam dulu kalu tak terpesona kerna kecantikan luaran. BETUL seyh!! sebab tu.. saya juga selalu pesan kat diri sendiri... saya tau saya bukanlah seseorang yang secanteknya HAWA dengan secalit make-up. Tapi kita boleh nampak cantek... sekurangnya kemas dimata orang. janganlah dah tau tak cantek.. terus selekeh..dan biar diri terus tak diwarnai dengan ciptaan alat kosmetik. hahha!! cuma untung lebih  kalu wajah natural dah cantik.Tapi yang rasa tak cantek.. kerna sentiasa rasa bersyukur atas ciptaanNYA..tapi harus belajar menjadi cantik.. sebab lelaki/POMPUAN sekarang memilih jugak ok!! u boleh kurungkan ayat i tu.... :-P
arr arrr arrr... cantik dimuka tak cukup jadi seorang yang cantik.. dalam hati harus cantik.. baru terserlah lagi kecantikan..kan mak nye!! ;) -okay,takmau banyak komen pasal cantek nanti org kata libra ni mmm cakap tak serupa bikingggggg ... SERIOUS bebeh... cantek luar.. tak cantek dalam.. tenggelam jugak rupa nok!

6) TIDAK PANDAI BERBOHONG & BERPURA-PURA
ISHHH..ishhh..ishhh....sifat murni lagi. Mesti korang rasa yerkkk-kan?? asyik baikkkk jer...
;)) tapi saya seorang yang berkawan.. tidak akan cuma berkawan.tapi saya sering mengkaji sifat dan perangai seseorang.Dan saya memang bukan jenis yang suka berbohong untuk menyakiti orang lain.cuma kekadang tu saya tipu  dan bukan bohong.. untuk kebaikan. ;)
berpura-pura. semua orang tidak suka sifat ini!! saya jenis yang tidak akan berpura-pura untuk suka atau tidak suka pada seseorang.Diri saya sangat jelas bila saya tidak suka tapi dengan cara saya berterus terang...tapi kalu dah suka tu tak payah cakaplah... 500 kali saya ulang ayat suka..dan tak perlu ditunjuk rasa suka saya pun.. orang dapat baca isi hati saya kot! hiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii **tetiba tersenyum mengiring  ke barat* hahha!!!! how la babeh... at dlm masa yang sama jugak..... saya berpaksa berpura untuk sembunyikan perasaan suka saya kat seseorang.. itu saya pandai.. LOL

7)MUDAH RASA SIMPATI,BAIK DAN MEMENTINGKAN KAWAN
....maap buk..pak! libra memang kaya dengan hati yang prihatin.
macam saya ni bukan nak tunjuk baik.contohnya.. awak menceritakan hal masalah dalam hidup yang dilalui... secara auto nya.. airmata saya kan berlinangan**ahhh mula lah babak airmata duyong*-serius anda boleh tanya kepada teman-teman yang mengenali saya dengan ikhlas.sure dia kan cara saya.ehheeehh.. tak semua kawan yang rapat dengan kita mengenali siapa kita.YUP...anda boleh kurungkan ayat saya sekali lagi*
yup.. kawan penting dalam kehidupan kita. tak kiralah... dalam susah dan senang kita.. tapi nak jumpa kawan yang mementingkan kawannya terlebih dahulu dari BF/GF memang bapak gila susah nak jumpa. hmm takmaulah cakap pasal ni.. sensitip hatiku~~sob sob sob~~

8)SENTIASA BERKAWAN
haaa.. sentiasa berkawan.itulah sifat libra. saya juga jenis yang suka berkawan dengan sapa sahaja. saya bukan jenis yang memilih kawan..janji anda bukan kawan yang boleh cucuk lembing dari belakang. *cit*
hmm.. rasanya kita tidak perlu nak membunuh hubungan persahabatan kerna angkara cemburu..atau sesuatu yang lebih sikit dari kita... kalu kita mahu sesuatu tu biarlah kita bersaing dengan sihat..bukan cuba untuk menjatuhkan kawan sendiri. kan? ;) tapi tulah orang cakap... buruk atau jahat.. baik atau murni... bila kita sudah berkawan.... tetap kawan.sebab bila kita berkawan kita dapatbelajar macam mana nak menghargai kehadiran..masa..dan kenangan. **terus saya dihimpit kerinduan sama kawan-kawan!! miss u frenz!

9)HATINYA MUDAH TERUSIK TAPI TIDAK LAMA
HAHHA!ni kes takleh salah sikit lah ni... suke nak majukk.. konon-konon... orang tak memahami perasaannya lah.. hahha!~~ yup... serius sifat yang betul-betul ada dalam diri saya. kalu orang tak perasan tak nampak kot.. tapi kalu yang sangat melayan saya.. mestikan terkeluar juga sifat ni. alloooooloo... saya majuk sebab rasa nak manje-manje je kot..kan! yelah
contohnya~perbualan dalam telefon:
kiki: eh eh.. petang ni kita jumpa nak?(dengan perasaan yang berharap ni)
khan: ohh.. kat mana?
kiki: kat pavilion.. nak tengok wayang ke..or lepak-lepak makan dulu ke~can?
khan:boleh~ cuma takleh nak jumpa lama lah sayang.. malam ni ada dinner wiv family..
kiki: **kecewa mode ON***
kiki: ohhh .. ok takpe lah kalu tak dapat... **terussss hilang suara ceria**

..................haaa itu tandanya saya merajuk. kalu cakap tak nak cakap je bunyinya.di call buat tak tau... atau sms tak dibalas.. sureee i majuklah tu.dalm merajuk.. saya paham keadaan mereka..tapi kecewa dalam hati tu mesti ada..sebab rasa hati juga mesti ditunaikan..kalu tak mesti bagi efek anjing lapa! hahha!!gukkk gukkk
saya majuk tak lame.. kejap je..kalu lame tu.. sure saya tak majuk dah..benci barangkali! malah..... :-p

itu contoh lah ye.siapa khan tu?? hahaa khan tu shahrukh khan enchemm lahhh.... tak pun amir khan,, cute!
NEXT...NEXTT..NEXT

10)CEPAT MARAH!!
ha a aha aha..sapa buat saya marah!!! libra tol ke libra ni cepat marah?!! tolong jawaaab bebehh~
beginilah nak dijadikan cerita... mungkin cepat marah disebabkan hormon bertukar kot. kan? lagi-lagi bila kene period..fuhhhhh awas lohhhhh... cakap tak betul sikit memang bikin angin ribut nya datang. hahha~ tapi sumtimes tu takdelah jugak....mungkin disebabkan tekanan dengan masalah-masalah yang ada. buat hot temper ni maha berkuasa.adoilaa... tapi kan kan.. semarah-marah mana pun.. libra  ni buka jenis yang kan marah sampai baling-baling benda.. libra marah dengan cool.. cool? yup.. dia marah dalam diam.. tapi sekali dia buka mulut keluarkan suara.. habislahhh kapassss sumbat je lam telingo...:)
oh ya.. kalu nak ikutkan dulu dan sekarang.... saya kini lebih kurang marah-marah. marah pun cam saye katalah.. marah dlm cool.. kalu duluuu saya marah memang takleh nak sembunyi nye... singa dizoo pun boleh tunduk okay. LOL~~~

11)MACAM PENTINGKAN DIRI SENDIRI
HMMMMM.... Yup, tapi *MACAM* sahaja kot.
tak sure lah... nak kata tak..kang dimata orang saya pentingkan diri plak. tapi takde nye orang nak pentingkan org lain dan biar diri dia terkulai lemah kan. kang orang pijak-pijak dengan kita.terus jadi ayam penyettt..dimakan orang! haishhh tak mau lah camtu... ada hadnya jugaklah. kadang-kadang kita kan lebih pentingkan sesuatu tu kerna ia lebih dan perlu diutamakan dahulu.yang lain tak nak komen...:) **CHOP**

12)TIDAK MENOLONG JIKA TIDAK DIMINTA
camne nak tolong.. kalu saya tidak tahu anda dalam kesusahan. ataupun camne saya nak bantu sedangkan saya sendiri nasak nak tolong diri sendiri dengan masalah. begitulah... tapi libra ni,... seorang yang sangat suka menolong.. PERCAYALAH... kalu anda nak minta tolong.. sure takde halnye.. melainkan ada halangan untuk dia menolongi kamu... **kurung lagi word ini**

13)SUKA MELIHAT DARI PERSPEKTIFNYA SENDIRI
Auww..betul. itulah kelebihan libra.kekadang mengundang kesilapan atas diri sendiri. sebabnya pemikiran libra dia tidak fikir akan satu cabang. dia tidakkan fikir buruk sahaja.. sebaliknya sering pertimbangkan baik buruk.kalu salah untuk menilai.. habieyhhh lah... tapi libra cenderung kepada kebaikan sesuatu..even firasat dia more pada efek yang tidak baik. so.... mempergunakan 2 pancaindera untuk mendapatkan hasil. 2 itu ilah AKAL DAN HATI...nak contoh eh? hihi baiklahh... contohnya begini:

kata hati> asal lah boyfren aku ni.. dah seminggu tak contect aku...mesti dah ade gf lain.mesti dia saje nakamainkan perasaan aku.. mesti dia nak menjauhkan diri..kalu sibuk pun takdelah sampai takde masa nak contact gf sendirik.. mesti..mesti..!!!( brpa banyak mesti pun ko mesti kata mestiii.....haiyo)sabe jo laaaaaa....

kata akal>saya ni tau boyfren saya ni...dah tak contact saya seminggu..sibuk..mesti banyak kerja nak siapkan.. hmm takpelah nanti dah ok. nanti mesti kan cari aku... (cool)

pendek citanya:
 orang orang keliling akan kata..* heyyy apalah ko.. orang dah buat tak tau sampai seminggu tu.. ko carik je yang lain..dan lupakanlah mamat tu.. * tu dialog biasalahkan..

kesimpulan dalam diri saya:
begitulah..saya takkan mudah percaya kata orang.. even sekalipun hal itu 100% betul. saya kan lebih buat kajian dan biar masa membuktikan kesasihan itu. dalam itu juga saya lebih suka pasangan berterus terang.Kalu kita betul apa yang rugi nye sangat.. sbb kita tau kita jujur..baik..setia(semua baik je ni..hahha) boleh folow cara dia.. tapi tidak dihargai.. so... saya tidak menyesal pun kalu ditinggalkan laki-laki macam ni. bagi saya,malah akan dapat yang lebih bagus.

...nampak tak cara permikiran saya..*saya tidakkan menyesal tidak punya pacar seperti kamu..tapi kamu pasti terkenang betapa bagusnya kalu dulu kamu boleh layan saya seperti puteri** titik! (ini contoh pemikiran saya dalam ketidak-stabilan dalam hubungan!! (ohhh capekkkk.. banyak lagi nak taip ni..) nextt ahhh!!


14)TIDAK SUKA TERIMA PANDANGAN ORANG LAIN.
Dasyat.degil jugak budak libra iini kan. hatiku hatiku jua... tapi saya pendengar terbaik! maap. :)

15)EMOSI YANG MUDAH TERUSIK
pengakuan ikhlas dari pengeran jantung hati saya. ya.saya seorang yang sensitip.tapi bukan +ve sensitip.itu bahaya banget seyh.saya mudah terasa bila saya diabaikan...libra oh libra.. libra memang punya hati yang sangat rapuh... ia harus dijaga hatinya.. jangan sampai kalu tidak dipujuk... kot-kot..... kalu hati dah keras tu lambat nak lebur lagi... so..bijak-bijakler tawan hati libra ok!

16)SUKA BERANGAN DAN PANDAI CAKAP
Wasehhhhhh~~jangan angan mat jenin sudah... mereka verangan sebab mempunyai daya imaginasi yang tinggi dan besar okay.percayalah..daya pemikiran mereka more kepada kejadian yang akan berlaku.
cth:**esok.. apa terjadi.. kalu begini? kalu begitu? kalu tidak... kalu..kalu... dan akhirnya aku patutcamni !**
hehhe sumetimes sesetengah libra dia suka berangan pada percakapan...perbuatan... cthnya: mereka nyalah memandu kancil.. tapi pegang stereng berlagak pakai spek mata hitam cam pandu ferrari.. padahal kene lalu ikut feri je.* hahha! tapi berangan tak salahkan... cuma jangan lebih berangan nanti jadi  gilakkk bayang!
ohhh,,,, cam saya lah kot pandai bercakap.... dan org kata.. hmmm cakap tak serupa yang ditaip.. !! hihihi takpe saya tau sapa saya cukup. mau baca lu tutup mulut lah. tak mau baca tutup blog ni.. :) eh eh takkan marah kot.... kita guro je k.. lallal!! comey je kalu senyum... baca sampai habis k..

17)EMOSI YANG KELAM KABUT
...uishh..makin lama memang main saya jadi kelam kabut nak habiskan.. hahha!
ya... sumtimes begitulah.ditimbuni dengan rasa marah.kecewa.suka.stress.Hal yang nak buat dalam satu masa mesti akan jadi spoil sumanya.KESIAN. (ehh makin ujung-hujung list makin pendek lak cita kan..tired ok nak taip.. mesti dah panjang giler ni....)ngeeee

18)DAYA FIRASAT YANG SANGAT KUAT(PEREMPUAN)
FUHHHHHHHHHHHH! ingat tu.... jangan suka menipu si libra  ni... giler punya kuasa 6 okay!(kuasa 6? tol ke aku taip nihh..betulkn yeee..yang aku ingat ade 6 6 tu jer... kehkehkeh)

19)SUKA MELANCONG,BIDANG SASTERA&SENI
Arrrr.. yang ni saya tak payah nak katalah... belog saya ni penuh dengan puisi-puisi.. dan terbukti dah. saya mmg suka sastera... even dalam akademik rasa setakat cangkul jer... tapi jiwa ni seni tau... hhaa! seni pun dapat give me 5 je... tapi saya seni dalam kemodelan yang tak diikhtiraf. saya minat dengan seni.. abstrak. fuh fuh,fuh.. cuma melukis saya kurang pandai...kalu melancong tak payah cakap lerr.... kalu saya mampu.. saya pasti puaskan hati..luaskan pandangan..tenangkan fikiran melihat negeri orang... melihat negara jiran.hmm insyaALLAH... suatu hari..

20)PENGASIH ,PENYAYANG,& LEMBUT HATI
tak rugi nak berkasih sayang ngan kaum libra.. kan? haaaaaa.... pengasih...hanya kasihkan kekasihnya. penyayang..tidakkan rasa kurang sayang cintanya..dan lembut hati.. sebesar mana kesalahan kamu buat..dia pasti boleh memaafkan kamu dan mohon tidakkan berulang lagi.. kalu berlaku lagi.. argghh.... sini kamu!! saya lesinggggggg..telinga... hukum dia pampingggg 3bulan.. kan akan dibagi maka ikut hati. haa.. tu untuknya lembut hati... even dia marah.. tapi dia bukan keras hati nak berlawan dengan keadaan.ada untung kah..mau gadoh-gadoh? buang masa adalah... kan.. ;)

21)ROMANTIK DALAM PERCINTAAN
..*SEKALI KU CINTA KU TETAP CINTA*-lirik lagu rossa*
uiii..sapa lagi nak dimanja kalu tak bukan pada dia tersayang tu kan. uishh u ni.... takkan itu pun tak paham-paham.libra memang suka yang berkiaskan kata-kata .. perbuatan yang menunjukan kasih syg.. perghh... tapi yang saya jumpa selalu tidak serasi dengan diri saya kot.. tak pun sifat saya tidak sesuai dengan mereka yang keras hati. egois** no lai no lai*((fuhh lenguh dah belakang aku duduk ni... bila nak habis ni. uwaaaaaa)

22)MUDAH TERUSIK HATI DAN CEMBURU
hahaha! normallah tu kan.. alaaaa... cemburu sebab sayang.oakay!

23)ambil berat tentang orang lain
haihh... ni baru betol....yang list num 12 tu kurang tepat. jenggggggggggg~ komplen.hahha!!
tapi libra bukan jenis yang busy body! maap....

24)SUKA KEGIATAN LUAR
tet..tet..tet..maksudnya aktiviti sukan....ler! bersosial secara sihat lah sayang... ;)

25)ORANG YANG ADIL
dah lambang pun dacing!! mestilah ciri-ciri ada dalam diri libra.
cuma kalu terlebih akan tanggung akibat.. kalu terkurang akan tanggung azab.
tapi kebanyakkan libra yang boleh main peranan jadi hakim..
kalu saya selalu akan kata ALLAH ITU MAHA ADIL... ;)
cuma dia lebih adil dalam segala hal.....

26)BOROS DAN MUDAH DIPENGARUHI PERSEKITARAN
Aduhhhh kecian. hmm boros? sumtimes je kot.. tapi selebihnya.. nak memboros pun tak cukup...how? nak namakan ape tu....bolos sajalah dinding tu kan.. uishh tak baik bolos bolos..tapi jangan monopos sebelum kawen sudah.. hadoii... (yaALLAH ..cepatkan lah jodohku.. tetiba msuk topik ni... hikss)dah bercelaru pulak nak siapkan list ke 2 last ni.. ngeee.. yes tinggal 1 lagii)

27)MUDAH PATAH SEMANGAT
disebabkan mereka ni mudah patah semangat bila dah selalu.. mereka terus jadi kuat semangat.libra mampu memberi semangat pada orang-orang yang lemah. percayalah.disebabkan kepatahan semangat yang mereka lalui. mana ada orang yang tak berubah kalu dah berkali-kali tewas.. mestilah mereka akan berjuang melawan kelemahan itu kan. haa.. so sebenarnya libra ni jenis yang perlukan seorang pembakar semangat dia untuk ada dalam suka dukanya. (wahhh ayat cam kenal jer,..lol) oleh itu saya sangat bersemangat waja untuk habiskan 27 sifat yg ada pada kajian oleh YANG BERBAHAGIA DATO DR HJ FADZILAH KAMSAH.


dan dengan itu.saya ucapkan terima kasih kerna baca sampai habis..anda memang seorang yang pembaca yang bersemangat waja! tq muah... *penat ok.. dari jam 9.30pm-11.45pm baru selesai tugasan saya ni..* mana tidak stop minum.. stop di toilet.. stop baring kejap.. sekarang saya stopkan entry ini. hihihi selamat malam-mimpi indah yer!






p/s: kalu betul.. itu kebetulan.. kalu tak betul..sila perbetulkan.. ;) okay..fuhhhhhhhhhh

kalu nak ikut tahun... saya lahir tahun 1982 persamaan geng ANJING.. (gukkkk!!gukkk!!)

1 ulasan:

  1. Selamat malam.. Mimpi yang indah2 juga untuk kamu..

    BalasPadam

terima kasih ;)

klik iklan ini..macam² menarik!!

nuffnangx