24 Mei 2011

tips: dapatkan tidur malam yang baik.Perbaiki tidur malam andaBerikut adalah perkara-perkara yang patut anda cuba dan peka demi mendapat tidur malam yang lebih baik! 

 mari saya kasi tipsssss nya 1


-Jangan tidur siang hari. 
Jika anda sukar untuk tidur di malam hari, cuba untuk tidak tidur di waktu siang – tidur siang akan mengganggu keadaan kebiasaan badan dan akan menyebabkan kesukaran yang lebih untuk tidur di waktu malam. Jika terlalu letih, dan keadaan mengantuk yang terlalu berat dan tidak boleh dielak, maka tidur sekejap sahaja di waktu siang (kurang dari 30 minit). Ini boleh dilakukan pada awal waktu siang.-Hadkan pengambilan caffeine dan alcohol
Elakkan pengambilan bahan-bahan ini beberapa jam sebelum tidur malam. Walaupun ia boleh menenangkan, ia juga bertindak mengganggu corak tidur normal anda!

 kalu yang addict coffee tu..tak pe kalu minum siang.Untuk malam sebelum tido JANGAN! 
heheheh... sememangnya!

-Jangan merokok. 
Ia mengandungi nikotina yang akan menyukarkan tidur anda.Dedahkan diri anda kepada cahaya matahari atau cahaya yang terang sebaik sahaja anda bangun tidur. Ini bagi melatih badan anda supaya menerima keadaan gelap sebagai tidur, dan terang sebagai bangun.-Bersenam di awal pagi. 
 Ambil masa selama 20 – 30 minit untuk bersenam setiap hari, dan pastikan anda melakukannya di pagi atau di petang hari sahaja. Jangan lakukan sebelum tidur. (haaaaaaaaaaaaa tak baik b4 tido okay~)


-Periksa kandungan besi di dalam darah anda di klinik atau hospital. Kandungan besi yang kurang akan menyukarkan tidur anda. Oleh itu, pengambilan pil zat besi diperlukan. 
  haa.. ni dia.. 


Maknanya.. selepas ini..  anda harus guna waktu siang dengan baik..supaya waktu malam juga anda dapat diguna dengan tidur yang cukup ;) 

bila tidur tidak lena.... BEGINILAH!

#SELALUNYA ANDA BEGINI KANNNN?? hihihi

#lol

3 ulasan:

  1. gambar yg last tu slalu terjadi haha

    BalasPadam
  2. slalu sinngah sini but xtingglkn jejak..suke bce ur blog diaries ni..btw ur so gorges:-)

    BalasPadam

terima kasih ;)

klik iklan ini..macam² menarik!!

nuffnangx