4 Disember 2008

tag bahasa sarawak.. best!!!







i just been tagged by fieza ..


RULES
Sila jawab semua soalan di debah ya ada part 1 ngan part 2 dengan penoh kejujoran tanpa molah sebarang rujukan dalam internet. Jawab dengan spontan dan bersahaja. Sapa-sapa boleh jawab soalan tok asalkannya paham. Sik kira urang Sarawakkah, atau dak lepeh melaya hehehe.. Sila tag mangsa seterusnya mimimum 3 urg (3 urg adalah direkomenkan, jangan tamak daa..) dan soalan untuk sidak boleh dipinda asalkan berkaitan dengan negeri Sarawak.


panjang nau.. layan jommm...


***** PART 1 *****(aku dah jawab tp soklan dlm berbahasa omputih..tapi takpe.. jawap dlm bahasa ibonda ku lok...)

1. Kitak ada rahsia sik??
J: ada! ada 2 rahsia mek koh!
1- mek suka ngannya.. jeng² perlu kah dipadah?? hmmm xpa mek simpan rahsia lok..
2- nthen..mek nak tau rahsia orang ya... boleh ka? hahahah~ nya suka sik ngan mek owhh!! itu mana nya rahsia kah? ntahlah.. mek main ntam jak jawap tok eh...

2. Kitak mok bergerek ngan lelaki yang mudak dari umo kitakkah?
J: mun dikira b4 tok eh.. gerek mek muda jak dri mek.. mek sikmok gik eh.. lejuk dah. opsss!!!

3. Kitak sukakah pergi kolej??
J: mek lepas sekolah menengah pun sik pernh masuk kolej.. so..? so so lah... nang sik tau rasa camne nak pergi kolej ya.. hahah

4. Pa polah kitak munda duit sejuta?
J: tok rum 3 kali dah mek jawap soklan tok..mudahan mek jadi jutawan.. haha
mestilah mek nak senangkan hidup kuarga mek dolok.. pasya mun dpt mek kan polah kerja amal aih.. benar mek suka~ then mek kan plah bisnes dikpun... mals ku nak duduk sitok lamak.. haha~ yalah tek mun ada sejuta... mesti mek nak ronda dunia tok.. sapa mok ekot? =D aminnnnnnn

5. Adakah kitak sanggup bercinta dengan kawan kitakpun??
J: fuh... mok lah mun mek ada hati n hatinya ada juak ngan mek... amacam?

6. Nak ni lebih bagus, rasa dicintaikah atau mencintai urang?
J: mestilah mek mok mencintai nya.. dalam masa yang sama mek dicintai. cinta mati sama gwe gitu!

7. 5 egek lagu kesukaan kitak:

* lucky-jason mraz(lagu tok best bah...kenak ngan soklan nom5 ya)
* muse- unintended
* tapi bukan aku- kerispatih( tok lagu untuk org yang khianati cinta kmk,awas ko)
* someone to love-babyface
*

8. Mun urang nak disuka kitak ya dah ada urang lain, apa akan kitak polah?
J: huhu paling sik best.mek rasa frustlah.. even mek sik pernah madah.. tapi dlm masa ya.. mek mesi sik mau jumpa nya.. sikmok mek tegurnya lagik..wadehhhhh nang melazak !!

9. 5 egek rancangan tv paling kitak suka:

* kyle xy
* puteri
* football-mek kaki bola juak bah..
* drama tv3-sumtimes cerita nya best²
* video muzik- mek suka tgok video² lagu baru.. org umah mek sik suka mun mek depan tv..hhaha mek suka layan lagu² bah.tp serius kmk bukan orang yang suka layan radio.

10. Kitak ada apa-apa yang disesalkan dalam idup?
J: ada...masa gik umo 20. tapi nektok mek sik kan ulang kesilapan sma.. huhu

11. Kitak akan jadi macam kitak knektok kah mun kitak (kononnya) dilahirkan semula?
J: sikla.. pasal mek da tau ne kelemahan kamek. mayb mek bljar benar² mek nak jadi the best lagi apa yang ada tok.. then mayb mek sik layan mamat nyampah yang tolol yang sakitkan ati aku.. hahah melelat lalu..

12. Apa wish yang kitak maok masa tok?
J: mek harao mek jumpa sumeone k husband mek la.. then sama² hargai perhubungan.

13. Kitak rasa apa jenis insan yang tagged kitak ya?
J: nya seorang yang tegas.. sumtimes kaki lawak.kuat gelak.. frenly..senanglah nak borak apa jak ngan nya.. d best nya kan beri pandangan untuk kita. i like.. even bok sekali bertemu....

14. Mun diberik pilihan, kitak sanggupkah jadi "bujang tapi kaya" atau sanggup "berkahwin tapi idup miskin??"
A: best juak rasanya sikda tanggungan lain.. boleh g cne² jak.makom tek kaya... beli apa jak aku suka... tapi hati ku sik senang mun sikda love.. hahah~
b; berkahwin ada orang jaga aku dah tua kelak.. sikpa lah hidup miskin kali.. hidup aku ada kuarga..kelak² senang juak..

mun sik berduit susah juak..porak peranda lah bila kehidupan menyesakkan.itu ini jadi beban nak fikir..kdg² bila keinginan anak² sikdpt ditunai.. kit apun rasa berslah.. bila rasa ya timbul mula lah nak slahkan laki bini konon...terus suma stress. bila stress hal duitya lah jadi punca. pasal sik berduit. hidup susah.
tapi bila orang kaya gilak juak susah juak ku fikir. nya boleh polah apa jak nya maok. hurmmm lagi² la laki kaya nak... hurmm sia sitok jak gadis² nak tackle nya. bila nya tau dah ditakcle.. maok sik maok.. maok juak layan.. habis duit dikikis sidak.ujung² anak bini pun nya lupa. hurmmmmmmm

pendekkan ceta.. aku nak berkahwin dengan hidup sederhana mewah.. tp penuh kebahagiaan diberi oleh laki aku.. auwww berangan kali jak.. hahah

15. Apa kaler kesukaan kitak?
J: oren,putih,pa jak kaler mek rasa sik ngaco mood kamek. mek suka!

16. Kitak sanggup berkorbankah demi sebuah hubungan?
J: dari segi apa oowhh.. tok byk maksud bah.
bagi kamek korbannya.. nya sanggup bermatian untuk pertahankan hbgn.. bukan biarkan hbgn nya dilepaskan ketangan orang lain... ya paloi namanya pengorbanan...

17. Mun lah kitak jatuh cinta ngan duak urang sekaligus, nak ney dipilih kitak?
J: huhu... ikutlah gerak hati mek. tapi alhamdulillah setakat tok mek sik pernah jatuh hati dengan 2 jejaka dalam 1 masa. coz mek tau mek cinta hati mek ngak sorang!

18. 3 egek perkara yang teringin kitak mok polah tapi sik dapat-dapat??

* nak cari keja lain
* nak berisi-lom juak muas hati dgn berat tok.
* mek nak kawen? ahhahahahah gasak ko sia.

19. Sapa mangsa tagged kitak yang seterusnya??.. (tapi jawab soalan nak debah ya berkenaan Sarawak)

* kek lapiz
* ise -polah mun teringin ahh haha
* tilla

ya jak la... polah oi jangan sik polahh...


***** Part 2 *****

1. Kitak urang Sarawakkah?? Belah ney?
J: orang kuching.. belah area bako..

2. Apa jenis bahasa Sarawak yang kitak pandei berklaka?
J: bahasa tok sarawak jak.. nok lain mek lansung sikpandei.. cina tok jak mek pandei.. wo ai ni.. ahhah

3. Rasa-rasa kitak, ada berapa kaum di Sarawak tok??
J: huh!! lom mek kaji koh..makasihlah berik soklan tok.. lak mek ngira..

4. Apa makanan di Sarawak paling kitak suka??
J: mee laksa..dan umai obor² nyaman

5. Pernah makan manok pansoh sik??
J: sik..

6. Pernah makan linut sik??
J: nok ne nama linut tok owhhh? mek sik taukk.. hahaha

7. Pernah makan ulat mulong sik??
J: uweekk... gelik mek eh.. mun digoreng nyaman kali nak ngkah perasa...

8. Pernah ngabang di rumah panjang sik??
J: lansung sik pernah

9. Bahagian ney gik di Sarawak yang belum kitak sampei??
J: bahagian lepas sibu..nang sik pernah

10. Mun diberik pilihan, di daerah/bandar ney kitak mok diam di Sarawak tok, dan kenak??
J: kuchinglah.. tapi mun boleh mek diam dekat kit ngan town lah.. haha umah mek jauh nak turun town..huhu ngerepak orang nak anta mek balit.

11. Pada pendapat kitak, apa kelebihan Sarawak tok berbanding ngan Semenanjong??
J: sitok best la..ada tredmark dikpun kucing ^)^ tauklah kitakorang pun ada.. tp aku vangga pasala aku nang dian kuching bah.. hhhah

12. Kitak rasa apa kekurangan Sarawak berbanding ngan Semenanjong??
J: lom ada jj,sik dpt lawan chickcen chop kat bukit cheras.. nthen lom ada dipolah tempat ais.. eh apa nama tek.. hahahah~ mun ada mek maok masuk eh.... sik dpt g oversea g ciplak ais un sikhal...(jawap sokaln kah aku tok)

13. Apakah perkara/benda yang sinonim dengan Sarawak, maksudnya bila sebut jak perkara/benda ya terus urang akan teringat Sarawak??
J: terubuk masik.kek lapis..rainforest

14. Apa komen kitak terhadap urang yang tagged kitak ya??
J: nya nang best la.. ^_^

15. Sapa mangsa tagged kitak seterusnya?? (minimum 3 urang)
J: siktauk nak tek sapa... zie,dan myra

12 ulasan:

  1. huhu..sy pon.. :P
    kiki ajar r sy :D

    BalasPadam
  2. waaa nang smangat ktk molah tag tok.hehhe
    thanx anyway..

    BalasPadam
  3. sumpah aku pening weii
    hahahahahaha
    tak paham langsung aku..

    BalasPadam
  4. ceera. aku gelak besar weyy baca msg ko..mesti ko terkiyal² garu kepala.. garu muntot ko nak cuba fhm.. tp kias² nya pun tak dpt..kan hahahha cian..

    abaikan sja yang..

    BalasPadam
  5. aiyaaaak.
    ndak paham.
    hikssss.
    ;DDD

    BalasPadam
  6. paham... paham...

    knektok... nice word.. apa tu...

    BalasPadam
  7. wah best tag lam bahasa s'wak.
    sis kiki, linut ya makanan anok kedak gam ya eyh, makan cecah ngan sambal pedas.

    BalasPadam
  8. sepatah harreemmm aku ndak paham...

    BalasPadam
  9. org swk duhal tek... kepak jak kaka melaya rah cbox tek... hehehe..

    BalasPadam
  10. kamik tak paham tapi sikit2 ada gak paham nye..
    suka dgr org ckp serawak.. dulu ade classmate sarawakian, siap suruh dia ckp sarawak dlm kelas..hehe

    BalasPadam
  11. ahankz..
    bahasa sarawak rules

    BalasPadam

terima kasih ;)

klik iklan ini..macam² menarik!!

nuffnangx